Fietsen

Hieronder vind je voorbeelden van onze fietsroutes. Elke route kan aangepast worden aan het niveau van de groep.
De fietsroutes voorzien wij van één of meerdere gidsen en een volgauto. Andalusië Trainingskampen verzorgt onderweg de bevoorrading en helpt je uit de nood bij mechanische pech. Uiteraard kan je rekenen op de GPX- bestanden.

Aracena – Fuentes de León (93km, 2115hm)

Na een rustige afdaling naar het meer van Puerto Moral, het stuwmeer waar ook de open water trainingen voor de triatleten plaatsvinden, beginnen we aan een lange klim van 17km. Deze klim bestaande uit 3 etappes, brengt ons naar het rustieke dorpje Fuentes de León.
We brengen tijdens deze route een kort bezoek aan de provincie Extremadura. Vervolgens fietsen we door het natuurpark van de Sierra en bereiken de steilste klim in de omgeving. Met percentages rond de 13%, voert die ons naar het hoogste punt van de route.

Na een technische afdaling met spectaculaire uitzichten over de Sierra, beginnen we aan de laatste lopende klim over de bergkam om aan de andere kant af te dalen naar Aracena.

Aracena – Minas de Riotinto (85km, 1600hm) of met lusje (121km, 2293hm)

We starten de route langs de burcht van Aracena en verlaten het stadje aan de westzijde. De route loopt langs een kleine slingerende weg waar de bekende rode kurkbomen te zien waar dit gebied bekend om is. Nadat je het pittoreske dorpje Santa Ana La Real gepasseerd bent, is het tijd om de benen in te schatten. Er kan gekozen worden voor de lange lopende afdaling richting de mijnen of eerst nog een lusje slingerend over kleine wegen.

Met of zonder lusje loopt de route via een lange klim naar het mijnwerkersdorpje Riotinto (rode rivier). Hier aangekomen, fiets je gedurende 10km door de grootste open mijn van de wereld. Deze mijn is een van de grote trekpleisters van het gebied en fantastisch om met de fiets te bezoeken. Je rijdt door een rood -geel maanlandschap met spectaculaire uitzichten over de mijn.

Aracena – Cortegana (52km, 955hm)

Deze kortere rit is ideaal voor je tijdrittrainingen. Tot aan Cortegana kan je over de brede baan richting Portugal de wattages naar ongekende hoogtes stuwen. De weg terug van Cortegana naar Aracena, doen we over een geleidelijke klim alwaar jij je KOM/QOM- poging mag ondernemen op dit lange segment.

De KOM over het gehele rondje is dit jaar neergezet door een afvaardiging van Hellas triatlon uit Utrecht met een waanzinnig gemiddelde van 34,8km per uur.

De Belgische elite ploeg Team Siktivity heeft de KOM op de laatste lange lopende klim direct strak gezet met een gemiddelde van 36,5km per uur.

De 8 van Valdelarco (54km met 1.195hm) 

Met in de eerste helft van deze route twee muurtjes, waarvan een over klinkers en tot wel 18,5 procent, is deze route een echte kuitenbijter. Als afsluiter, klim je tijdens het tweede gedeelte van de rit naar het hoogste punt van de omgeving. Vervolgens daal je af naar de voet van een mooie loopende klim richting Aracena.

Aracena – Santa Olalla (135km, 2.484hm)

Na een mooie afdaling naar het stuwmeer klim je omhoog naar het dorpje Santa Olalla. Hier start je aan een prachtige lus van 40km door het natuurpark: Parque Natural sierra Norte de Sevilla. Vervolgens daal je via slingerende wegen af naar het laagste punt van de route: het stuwmeer van Zufre. Hierna begint de finale klim die je via kleine dorpjes terug brengt naar Aracena.

Door de hoogtemeters en de vele korte klimmetjes in het natuurpark is deze route zwaar en wordt vaak gebruikt als koninginnenrit van de stage. Met 2 uitstekende bevoorradingspunten waar je vanuit de volgauto wordt voorzien van koele sportdrank en reepjes, is deze rit voor de ervaren fietser zeker haalbaar. Ook doen we tijdens de rit verschillende kleine dorpjes aan waar een kopje koffie genuttigd kan worden.