We zitten al vier weken opgesloten in ons huis in Spanje. Zoals jullie in de vorige post konden lezen, zijn de regels hier een stukje strenger dan in Nederland en België. Zo mogen we ook niet buiten komen om te sporten of te wandelen. Gelukkig is het aantal doden en ziekhuisopnames per dag aan het dalen en zijn deze strenge maatregelen resultaten aan het afwerpen.

Maar hoe traint een du-/triatleet tijdens zo’n lockdown? Zwemmen zit er uiteraard niet in en ook onze loopschoenen hangen al een maand aan het schoenenrek. We focussen op wat wel mogelijk is: fietsen op de rollen en core-/ krachttraining. De rollen hebben we lastminute gekocht, net toen de lockdown inging. In heel Spanje zijn er nu geen rollen meer te verkrijgen. We hebben een eenvoudig exemplaar waarop we al onze trainingen probleemloos kunnen afwerken maar dus geen sjieke smarttrainer om virtueel te kunnen vlammen op Zwift. Daarnaast hebben we een springtouw en een krachtbal.

entrenamiento personal

Hier een voorbeeld van een trainingsweek van 14u tijdens de lockdown:

maandag: Rust

dinsdag: AM: Krachttraining op de rollen (5×8’ blokjes op lage cadans)

PM: 45’ core

woensdag: AM: 1u duurtraining op de rollen, hoge cadans

PM: idem als AM

donderdag: AM: 40’ core + 45’ nuchter losfietsen

PM: 1u stevigere core

vrijdag: AM: 10’ trappenlopen/ 4×10’ kracht op de fiets/

10’ trappenlopen (totaal 1u30)

zaterdag: AM: 1u45 duur op de rollen

PM: 1u20 duur op de rollen + 40’ core

zondag: AM: 1u30 duur

rollen

Waar moet je op letten als je plots veel op de rollen gaat fietsen?

Op de rollen fietsen is niet hetzelfde als buiten fietsen. Je zit bijna continu in dezelfde positie en de druk op je achterwerk en polsen is altijd dezelfde. Belangrijk is om af en toe eens te gaan staan, je rug te rechten, kortom bewust even je positie te veranderen. In tegenstelling tot Fernand, die een wielrenverleden heeft, kan ik geen 2 uur op de rollen zitten (beter gezegd, ik heb er niks aan) omdat ik last begin te krijgen van mijn knieën, rug of achillespezen. Naar bovenstaande voorbeeldweek heb ik dus moeten opbouwen. Duurtrainingen waren niet meteen aan de orde omdat ik snel last kreeg, krachttraining lukte beter omdat ik wisselde in cadans en ook mijn positie meer veranderde. Nu lukken de langere duurtrainingen beter en heb ik geen last meer.

Ook mentaal is het niet altijd even makkelijk om lang aan een stuk op de rollen te fietsen. Het is best saai, ook met Netflix of een muziekje. Ik probeer om de hoofdtraining altijd ’s morgens te doen, zo snel mogelijk. Dan is mijn motivatie het hoogst en hou ik het goed vol.

Fernand doet gelijkaardige trainingen maar doet iets minder core en zit langer op te fiets. Daarnaast traint hij nog wat meer op specifieke zwemkracht waar ik eerder extra beenoefeningen doe.

Instagram

Heb je zin om eens met ons een core-sessie te doen? Wij geven gratis core- sessies op Instagram. Volg ons op @andalusiatrainingcamps en blijf op de hoogte van onze live- trainingen.